Preliminarni izsledki: masa antidelcev različna od mase istovrstnih delcev

Matej Huš

15. jun 2010 ob 08:58:28

Pred štirinajstimi dnevi smo poročali, da so znanstveniki v CERN-u in italijanskem Gran Sassu odkrili, da se izmuzljivim subatomski delcem nevtrinom spreminja okus. Za potrditev te teorije bo potrebnih še več opazovanj, saj je en sam dogodek statistično premalo za utemeljitev, a če bo model potrjen, bo to hkrati pomenilo, da imajo nevtrini maso, kar moderne teorije že nekaj časa napovedujejo. Včeraj pa so v Fermilabu objavili rezultate svojih poizkusov, ki kažejo nekaj mnogo bolj čudnega. Zdi se, da imajo nevtrini drugačno maso kot antinevtrini (posredno izmerjeno preko Δm²).

Kvantni svet je resda zase svet, čuden in svetal, a ena lastnost je doslej veljala kot pribito. Antidelci imajo enake lastnosti kot delci, le njihov naboj je obrnjen. S pomočjo opazovanja oscilacij okusa nevtrinov (obstojijo elektronski, tauonski in muonski) so podobno kakor Evropejci pred dvema tednoma tudi v ameriškem trkalniku Tevatron v Illinoisu proizvedli nevtrine in jih zaznavali v 700 kilometrov oddaljenem rudniku v Minnesoti.

Znanstveniki so preliminarne rezultate objavili na konferenci Neutrino 2010 v Atenah. Takoj na začetku velja opozoriti, da so podatki še zelo negotovi, saj je za točne vrednosti potrebnih v prvi vrsti več meritev, nato pa še bolj izdelana dodelava. A puščajoč to ob strani lahko povemo, da se za zdaj zdi, kakor da imajo antinevtrini drugačno maso od nevtrinov. Meritev je obremenjena z ogromno napako, a se intervala, kjer naj bi se nahajala masa nevtrinov in antinevtrinov z 90-odstotno zanesljivostjo, komajda prekrivata, čeprav še vedno obstaja približno 5-odstotna verjetnost, da sta masi enaki.

Če bo rezultat potrjen, bo to postavilo na glavo standardni model.