Google Navigation se širi po svetu

Primož Resman

12. jun 2010 ob 14:06:08

Pred časom je Googlova predstavitev brezplačne navigacije z usmerjanjem, Google Maps Navigation, v javnosti povzročila nemalo presenečenja, saj je bila to precejšna sprememba v primerjavi s preteklimi navigacijskimi aplikacijami, ki so bile ponavadi med dražjimi na trgovinah z aplikacijami, kot sta Android Market in Applov AppStore. A seveda je moralo pri tako dobri novici priti do manjšega pogoja - navigacijska aplikacija je bila na voljo le v ZDA. Kot drugi so aplikacijo dobili v Veliki Britaniji, zdaj pa sledi drugi val širitve po svetu.

Skupaj je Google Maps Navigation brezplačno na voljo že v trinajstih državah, poleg ZDA in Velike Britanije še v nam sosednjih Avstriji in Italiji, v Nemčiji, Franciji, Španiji, Švici in Belgiji ter na Danskem, Nizozemskem in Portugalskem. Ducatu podprtih držav se pridružuje še ena zunaj Evrope, saj je brezplačna navigacija z usmerjanjem zdaj na voljo tudi v Kanadi.

Zanimivo je, da seznam ne sovpada s seznamom držav, v katerih je mogoče tudi kupovati plačljive aplikacije z Android Marketa. Na seznamu slednjega ne najdemo Danske, Belgije in Portugalske, a najdemo dodatne ne-Evropske države, Avstralijo, Novo Zelandijo in Japonsko. Novost prihaja z Google Maps 4.2 ter je podprta na vseh različicah Androida od 1.6 in naprej. Kot je običajno za Google Maps za delovanje zahteva podatkovno povezavo, kar bi znalo biti problematično v tujini. V vseh 11 podprtih državah je na voljo tudi uporabniški vmesnik v lokalnem jeziku.