MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Matej Huš

9. jun 2010 ob 07:17:53

Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta najdražjih plošč, temveč gre po njihovem mnenju za tehnologijo, ki mora biti prisotna na sleherni.

UEFI je nadgradnja Intelovega sistema EFI, ki je bil razvit kot nadgradnja oziroma nadomestek BIOS-a. Eden izmed razlogov, da se uveljavlja šele danes, je porast kapacitete trdih diskov, saj BIOS-u povzroča težave zagon sistema z diskov, ki so večji od 2 TB. UEFI teh težav nima. Druga velika prednost je seveda grafični način, ki je uporabnikom prijaznejši (kar je po svoje dvorezen meč, saj velika večina uporabnikov nima pametnega razloga za brskanje po BIOS-u). Pred dokončnim sprejetjem UEFI-ja za svojega, bomo morali premostiti še kar nekaj težav. Prehod ne bo trivialen, ker je UEFI večji, tako da ga ne moremo zapeči v iste EEPROM-čipe. Poleg tega je napisan v C-ju in ne v zbirniku, tako da za zdaj ne podpira vseh plošč.