Computex 2010: zunanje grafične kartice za prenosnike

Matej Huš

5. jun 2010 ob 15:45:18

Danes je zadnji dan tajvanskega sejma Computex in še zadnja priložnost, da si pogledamo nekaj novosti. Videti je, da so vnovič oživele ideje o zunanjih grafičnih karticah za prenosnike, s čimer je leta 2007 poizkusil MSI. To pot so poizkusili še enkrat.

Predstavili so tako imenovan vmesnik Graphics Upgrade Solution, ki se z računalnikom poveže prek priključka ExpressCard/34, zunanja kartica pa sede v ležišče PCI-Express-x16 (ki sicer prepusti zgolj PCIe-x1). Omejitev porabe električne energije vgrajene kartice znaša 90 W, kar je za povprečne kartice dovolj, za najpožrešnejše zverine pa niti ne, ki pa spričo bornega PCIe-x1 tako ali tako ne bi zaživele v polnem sijaju. Windows 7 se s takšnimi zunanjimi karticami bolje znajde, a MSI vseeno priporoča, da na prenosnike z integriranimi ATI-jevimi karticami ne priklapljamo nVidiinih in narobe. Cena še ni znana.

Shuttle je pokazal podoben sistem, ki so ga premierno odkrili že na CeBIT-u. Fizični videz je lepši kot pri MSI-jevem izdelki, omejitev porabe energije pa identična. Priključitev je težja, saj se niso odločiti uporabiti standardnega priključka, marveč lastnega, zato je njihova rešitev uporabna le na Shuttlovih prenosnikih.

Svoj vmesnik je pokazal tudi Acer, ki pa uporabnike prav tako priklene na svoje prenosnike. Ferrari One se na prenosnik priključi z AMD-jevo tehnologijo XGP, ki so jo predstavili na predlanskem Computexu. Gre za zunanjo verzijo PCI Express 2.0, tako da lahko kartica s severnim mostom komunicira s hitrostmi standarda PCIe x16. Kdaj bo Ferrari One na voljo v Evropi, še ni znano.

Dokler ti trije izdelki ne priromajo na Staro celino, ostaja edina dostopna alternativa Villagetronic ViDock, ki stane 250 evrov. Kartice iz DisplayLinka, ki se priključujejo prek USB-vrat, so namreč prepočasne za kakršnokoli resno delo. To naj bi rešil USB 3.0.