EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Matej Kovačič

4. jun 2010 ob 09:54:43

Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo podpisalo že 324 evroposlancev (sprejeta bo, ko bo zbranih 369 podpisov, podpisi se zbirajo do 19. 7. 2010), lahko pa poslanci svoj podpis umaknejo.

Kako so ali bodo ravnali naši evroposlanci pa lahko preverite na naslednjih elektronskih naslovih: tanja.fajon@europarl.europa.eu, romana.jordancizelj@europarl.europa.eu, jelko.kacin@europarl.europa.eu, alojz.peterle@europarl.europa.eu, zoran.thaler@socialnidemokrati.si, ivo.vajgl@europarl.europa.eu ter milan.zver@europarl.europa.eu.