Dve tretjini programja prodani prek spleta

Matej Huš

30. maj 2010 ob 17:32:36

Zdi se, da so dnevi kupovanja programske opreme v ličnih kartonskih škatlah z barvastimi navodili, priročniki in drugimi obveznimi dodatki končani. Tržni analitiki iz NPD Group so namreč v novi raziskavi ugotovili, da dve tretjini kupljene programske opreme kupci prejmejo v elektronski obliki kar prek spleta.

V raziskavi so transakcije razvrstili v tri kategorije: nakupi nove programske opreme, podaljšanje naročnine (na primer na protivirusne programe) in nakup predhodno prenesenih preizkusnih verzij programov. Največji delež spletnih nakupov odpade prav na podaljšanje naročnine, in sicer 34 odstotkov. Na drugem mestu so s 23 odstotki nakupi nove programske opreme, medtem ko je nadgradnja preizkusnih verzij v polno delujoče zbrala vsega osem odstotkov.

Zanimivo je, da zaupanje ljudi v spletne prodajalce pada, zato se je delež podaljšanja naročnine nekoliko zmanjšal. Kar dve petini je zmotilo pošiljanje nezaželene elektronske pošte, zato svojih programov ne bodo podaljšali. Številke pravzaprav niso presenetljive, saj je trend vedno večje penetracije širokopasovnih povezav poenostavil in olajšal nakupovanje programov. Nakup klasične škatlaste verzije nekako ni več smiseln, saj je mnogo enostavneje s spleta prenesti program in ga posneti na rezervno zgoščenko.