Steam za Mace prispel!

Primož Resman

13. maj 2010 ob 07:39:59

Steam je bil za jabolčne računalnike napovedan že za april, a je prišlo do manjše zamude, zaradi česar so pri Valveu datum izida prestavili na 12. maj. Slednji je bil včeraj, Steam pa je zdaj na voljo tudi za OS X. Mnogi so se spraševali, kako bo z izbiro iger, saj je bil sprva potrjen le Valveov pogon Source, na katerem temelji Half Life 2, Counter-Strike:Source, Portal, itd., a težav z izbiro ne bo, čeprav je neprimerno bolj skopa, kot za Windows.

Že ob izidu je namreč na Steamu mogoče kupiti 57 iger. Oziroma kupiti 56, namestiti pa 57. V znamenje praznovanja izdaje za OS X ter velikega števila naslovov igre leta je namreč do 24. maja Portal popolnoma brezplačen, ne le za uporabnike Applovih računalnikov, temveč tudi za ljubitelje Portala, ki uporabljajo Windows. Sam vmesnik Steama je popolnoma enak različici za Windows, a je na enaki strojni opremi različica za OS X nekoliko počasnejša, vsaj glede na prve teste beta različice.

Uresničile so se tudi govorice o različici za Linux, osnovane na kodnih imenih v konfiguracijskih datotekah, saj so pri Valveu potrdili izid različice še za 3. najpogosteje uporabljani operacijski sistem na namizju. Točnejšega datuma tokrat še ni, a naj bi se izid zgodil do konca poletja. Več o tej tematiki si lahko preberete na Phoronixu.

Kakšne so vaše izkušnje?