Google v novi preobleki glasno bere

Matej Huš

12. maj 2010 ob 00:53:46

Google je v zadnjem času pripravil sveženj vidnejših novosti, ki se ne skrivajo le pod pokrovom in jih opazijo tudi končni uporabniki. Najopaznejši je seveda nov videz, ki so ga preizkušali že dlje časa, v maju pa je doživel globalno premiero. Drugačen je logotip, nekako bolj neonski, prikaz iskalnih zadetkov pa je dobil orodno vrstico na levi strani zaslona. Ta omogoča iskanje po vrsti vsebine (strani, slike, skupine, knjige, videoposnetki itn.), rafinacijo rezultatov po datumu nastanka, čudežno kolo in še marsikaj.

Podrobnejše oko opazi majhen simbol tipkovnice v desnem kotu okna za vpis ključnih besed, ki omogoča vnos lokalnih znakov tudi z računalnikov, ki nimajo nameščenih ustreznih tipkovnic. Sedaj lahko tudi z računalnika na letališču v Berlinu vpisujete šumnike.

Po novem je spregovoril Googlov prevajalnik. Ta že dlje časa prevaja med različnimi jeziki, zadnji podatki kažejo, da jih zna 52. Doslej je bil nem, a so mu Googlovi inženirji dodali sposobnost glasnega branja prevodov v 34 jezikih (tehnologijo so sicer razvili za eSpeak). Angleščino in haitijsko kreolščino bere že dlje časa, francoščino, italijanščino, nemščino, hindijščino in španščino že nekaj tednov, pred le nekaj dnevi pa je dobil podporo še za druge jezike. Google se je odločil, da bo izbral izgovarjavo dialekta z več prebivalci, saj na primer angleško bere z ameriškim naglasom, portugalsko pa z brazilskim. Kljub temu angleško bere bolje od povprečnega Slovenca, medtem ko imajo ostali jeziki trd kovinski prizvok. Slovenščine med podprtimi jeziki žal še ni, se pa lahko pozabavate s strojno govorjeno kitajščino ali hrvaščino.