Božič letos že oktobra

Matej Huš

12. maj 2010 ob 00:53:07

V Microsoftu so potrdili, da bo njihov novi način upravljanja in krmiljenja iger, ki se imenuje Natal (ime je dobil po istoimenskem brazilskem mestu, v portugalščini pa to pomeni rojsten in tudi božič), nared in naprodaj še v oktobru letos. Pričakovali smo, da ga bodo dokončali najkasneje do novembrskega zahvalnega dne, saj se naslednji dan v ZDA začne mrzlično božično nakupovalno obdobje. Syed Bilal Tariq iz Microsofta Saudova Arabija je uradno naznanil, da bo Natal pripravljen še oktobra. Točen datum bo Microsoft sporočil na E3, ki bo junija.

Natal, ki je še vedno kodno ime, saj bodo pravo ime poiskali v oddelku za trženje in ga predstavili na E3, je po Microsoftovih besedah več kot le detektor gibanja za krmiljenje iger. Govorice o novi razsežnosti večpredstavnosti in z vsem do sedaj poznanim neprimerljivi igralni izkušnji je seveda jemati z rezervo, kot vse reklamne krilatice. Februarja so MTV-jevci dobili napravo na posodo in ugotovili, da se prototip Natala obnese dobro, a ima še vedno za tekoče igranje nesprejemljiv zamik ene desetinke. Od takrat novih preizkusov Natala ni bilo v javnosti, Microsoft pa pridno pili napravo.

O ceni se prav tako še niso izjasnili. Uspelo nam je le izvedeti, da Natal ne bo drag. Sorazmerno nizka naj bi pomagala v boju proti konkurenčnima Wiiju in PlayStationu. Nekateri analitiki celo predvidevajo, da bo Natal dovolj poceni, da bo postal standardna oprema, ki bo Xboxu priložena že ob nakupu.