Uporabniki Linuxa radodarni, uporabniki Windows skopi

Primož Resman

8. maj 2010 ob 21:22:15

Neodvisni razvijalci iger Wolfire so pripravili paket petih iger, Humble Indie Bundle, v katerem so World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru HD in Penumbra Overture, ki ne vsebujejo DRM-ja in delujejo na vseh treh največji operacijskih sistemih za osebne računalnike, Windows, OS X in Linuxu. Zanimivo je, da za peterico iger, katerih vrednost sicer znaša $80, niso postavili cene, saj vsak kupec lahko plača točno toliko, kolikor želi. Zaslužki gredo lahko razvijalcem aplikacije, dvema dobrodelnima organizacijama (Child's Play charity in Electronic Frontier Foundation), se enakomerno razdelijo med vse tri dobitnike oz. se razdelijo na deleže po želji kupca.

Pri Wolfire so tako primerjali radodarnost kupcev z operacijskim sistemom, ki ga uporabljajo, in prišli do morda nekoliko presenetljivih zaključkov. Najbolj radodarni so bili prav uporabniki Linuxa, ki so v povprečju za paket plačali 13,65 dolarja, medtem ko so uporabniki sistemov Windows plačali le približno pol toliko, 6,78 dolarja. Uporabniki Applovega OS Xa so v povprečju ravno med obema skrajnostma z 9,61 dolarji.

V času primerjave so prejeli že 53.500 donacij, kjer je bila velika večina iger, 65%, namenjena na operacijske sisteme Windows, 21% na OS X, 14% pa na Linux. Kljub neprimerno manjšemu številu uporabnikov Linux in OS X skupaj prineseta skoraj polovico celotnega zaslužka, saj je OS X prinesel točno četrtino, Linux pa 23%.

Podatki so se od primerjave že nekoliko spremenili, kar je razvidno iz žive statistike na uradni strani paketa, saj so se dvignile povprečne donacije za vse tri sisteme (razmerja ostajajo praktično enaka), donacij je neprimerno več (67.773 za $562.905 v času pisanja novice), delež zaslužka Windows je bolj ali manj enak, Linux je pridobil, OS X pa nekaj izgubil.