Hramba podatkov na zunanji medij za iPad

Primož Resman

9. maj 2010 ob 10:51:55

Ob predstavitvi iPada je bilo veliko povedanega na račun USB priključka oz. manjka le-tega, kar seveda ni omogočalo priklop USB pomnilniškega ključka oz. zunanjega trdega diska, lastniki pa so omejeni le na uporabo notranjega pomnilnika. Kot vidimo je slednji drag, saj je 32 GB oz. 64 GB različica v Evropi kar 100 € dražja od predhodnice (torej od 16 GB oz. 32 GB primerka), za kolikor zlahka dobimo terabajtni prenosni trdi disk.

Če se boste odločili, da iPad, kakršnega vam ga proda Apple, ne omogoča dovolj nadzora nad samo napravo, se seveda lahko odločite za polni dostop, t.i. jailbreak. V slednjem primeru je s pomočjo kompleta za priklop fotoaparata mogoča tudi zunanja hramba podatkov. Komplet za priklop fotoaparata namreč iPadov Dock priključek spremeni v običajen USB (drugi pretvornik omogoča prenos slik z SD kartice na iPad), ki poleg prenosa slik s fotoaparata podpira tudi USB tipkovnico in komplet slušalk ter mikrofona s priklopom na USB, brez posegov v sam iPad.

V primeru jailbreaka USB pretvornik ni več tako omejen, ko se pogovarjamo o smeri pretoka podatkov, podobno pa velja tudi za podporo naprav, ki niso več omejene le na tipkovnico, fotoaparate in slušalke z mikrofonom. V demonstracijskem videoposnetku je Max Shay uporabil 2,5-palčni prenosni trdi disk, ki se sicer lahko napaja le iz USB priključka, a to ni mogoče na iPadu. Zato je uporabil razcepljen kabel, ki je električno energijo dovajal z MacBooka. Da operacijski sistem pogon prepozna poskrbi uporaba terminala, lahko tudi prek povezave SSH z npr. osebnega računalnika.

Celotna navodila si lahko preberete na spletni strani Maxa Shaya. Če vam misel na obilico kablov ni všeč, najverjetneje lahko uporabite tudi USB pomnilniški ključek oz. drugi adapter iz kompleta za fotoaparate, v katerega vtaknete pomnilniško kartico SD in nanjo shranjujete podatke.