Internet Explorer vztrajno izgublja

Primož Resman

6. maj 2010 ob 01:17:25

Še en mesec je za nami, na trgu spletnih brskalnikov pa ni večjih pretresov. Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, Firefox se giblje okrog četrtine, Chrome pa nezadržno raste. Tokrat po podatkih NetApplications (ki se nekoliko razlikujejo od StatCounterja) lahko vidimo, da je Internet Explorer prvič po dolgem času padel pod 60%. Njegov tržni delež je v aprilu namreč znašal 59,95%, približno enako, kot ob izidu Internet Explorer 4 daljnega leta 1997.

Firefox se, kot rečeno, giblje okrog četrtine deleža in je v aprilu pridobil manj kot desetinko odstotne točke (+0,07%). Chrome je pridobil 6 desetink odstotne točke, kar znaša veliko večino Internet Explorerjeve izgube (0,69 odstotne točke) in ima tako pokritega 6,73% trga. Preostanek, 0,06 odstotne točke, je pridobil Safari, tudi na račun Opere. Chrome se v bitki WebKita tako vztrajno oddaljuje od Applovega brskalnika.

Če pogledamo še statistiko bolj pogosto uporabljenega StatCounterja, vidimo da se z NetApplications strinjajo v dejstvu, da Chrome hitro pridobiva tržni delež predvsem na račun Internet Explorerja. Deleži po drugi strani znašajo 51,42% za slednjega, 32,62 za Firefox ter 8,82% za Chrome. Safari naj bi bil po teh podatkih še toliko bolj za Chromeom s 4,27% trga, medtem ko naj bi Opero uporabljalo 1,9% obiskovalcev spletnih strani, v primerjavi z 2,3% po podatkih NetApplications.

Čeprav nas zgodovina uči drugače, bi izid Internet Explorerja 9 lahko nekoliko ublažil padec. IE9 bo s seboj namreč prinesel podporo HTML5 standardu, natančneje nativnemu predvajanju zvočnih in videoposnetkov. Podpora slednjim je sicer zdaj tudi uradno omejena le na h.264, ki pa se tako ali tako zdi neustavljiv. Je daleč najbolj razširjen kodek na spletu, pa naj gre za neposredno serviranje prek HTML5 oz. za uporabo Adobeovega Flasha. Pri Microsoftu se strinjajo z Applom in Googlom, saj menijo, da je HTML5 prihodnost, a ne bodo šli po poti Appla, ki bije vojno z Adobeom.