Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Matej Huš

25. apr 2010 ob 10:01:05

Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti prazno okence, kamor se poveže Facebook in uporabniku servira prilagojeno vsebino, CNN pa računa, da bo tako izkušnja prijetnejša. Prav tako se uporabniki ne identificirajo zgolj z obiskom CNN-ove strani, če se ne prijavijo v Facebookov račun.

Sedaj pa Facebook nekaterim zaupanja vrednim stranem, kot so na primer Docs.com, Yelp in Pandora, dovoljuje več. V okviru instantne personalizacije se te strani, četudi jih obiščete prvikrat, povežejo s Facebookom in neposredno pogledajo v vaš profil podatke o vašem imenu, sliki, spolu, povezavah in podobnem, kar je v profilu nastavljeno kot javno vidno. Facebookov ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg pravi, da je cilj te tehnologije uporabniku ponuditi čarobno izkušnjo. Instantno personalizacijo si lahko izklopite v nastavitvah zasebnosti.

Podatke o vas lahko delijo tudi vaši prijatelji, zato nastavite, koliko zasebnosti želite od prijateljev. Če ti uporabljajo aplikacije, ki jih vi ne, lahko poskrbite, da jim ne bodo uhajali vaši osebni podatki.