GeForce GTX 400 le butični izdelek

Primož Resman

16. apr 2010 ob 18:31:52

nVidiina kalvarija s Fermijem očitno še ni končana, po pol let zamude za ATI-jem, slabim izkoristkom 40 nm-proizvodnega procesa, papirno izdajo nove serije, ki komaj kaplja v trgovine, zmogljivostjo pod pričakovanjem, itd. Šele zdaj lahko vidimo, da je izkoristek silicijevih rezin, iz katerih TSMC izdeluje čipe, izredno slab, kar pomeni majhno število delujočih čipov. Že tako ali tako so bile za prvi rok napovedane majhne količine kartic, a je število dostavljenih primerkov kar štirikrat manjše od prvotnih napovedi.

Morda gre za napake v komunikaciji, a nVidiini partnerji, ki grafične kartice izdelujejo (v primeru najdražjih modelov zgolj nalepijo svoj logotip na hladilnik), so bili opozorjeni, da bodo dobili le četrtino čipov, ki so jih že prodali oz. obljubili distributerjem. Ti so v predprodajnem obdobju zaradi zanimanja zbrali prednaročila za skoraj celotno obljubljeno zalogo grafičnih kartic, ki jih zdaj ne bodo uspeli dostaviti.

Težavo bi seveda rešil drugi val kartic, a bo ta pripel šele v maju ter bo po govoricah prav tako majhen, podobno kot prvi. Tretji val, morda nekoliko večji, naj bi tako sledil šele čez nekaj mesecev, medtem pa ATI lahko že splavi osvežitev trenutne generacije grafičnih čipov in nVidio prehiti tudi z zmogljivostnega stališča.

Nekoliko bolje izgleda srednjemu trgu namenjen GF104, ki naj ne bi imel tolikšnih težav z majhno količino dobave. Zaradi precej manjše velikosti jedra ne bo tako na udaru zaradi napak v rezinah, kar pomeni, da bo imel boljše izkoristke v izdelavi. Medtem lahko srečneži, ki so si uspeli zagotoviti kar 4 GeForce GTX 480 ali 470, uživajo v veliki zmogljivosti. Štirje GTX 480 ob pomoči Intelovega Core i7-950 v 3D Mark Vantage na Xtreme nastavitvah dosežejo kar 23692 točk.