Nič popravkov za okužen Windows

Matej Huš

16. apr 2010 ob 08:31:54

Ko je Microsoft februarja izdal varnostni popravek KB977165 za Windows XP, ki je izvedel nekaj popravkov v jedru, so po namestitvi mnogi uporabniki žalostno zrli v moder zaslon, ki je preprečil zagon Windows. Izkazalo se je, da so bili ti sistemi okuženi z rootkitom Alureon, s katerim se popravek ni najbolje razumel. Microsoft je tedaj poizkusil popravljati malomarnost uporabnikov in je izdal orodje, ki zazna rootkit in prepreči namestitev popravka, če ga najde. Aprila imajo v Redmondu podobne težave.

Tudi ta mesec je izšlo nekaj popravkov, ki imajo enake težave z rootkitom. Microsoft se je odločil, da ne bo reševal uporabnikov z zapacanimi sistemi, zato uporabniki z Alureonom ne bodo mogli namestiti zadnjih popravkov. Ker gre za kritično posodobitev, so se uporabniki znašli med tnalom in nakovalom, nič kaj boljše pa ni Microsoftu, ki mu je ugled neupravičeno načela že februarska težava.

Zagata, v kateri se je znašel Microsoft, je predvsem moralna. Nezaščiteni in nezakrpani računalniki na internetu so nadloga, ki razpošilja spam in počenja druge nečednosti, zato je v širšem interesu zagotoviti, da so ustrezni popravki naloženi. Četudi to pomeni, da z rootkiti okuženi računalniki nehajo delovati, bodo njihovi uporabniki vsaj dobili opozorilo, da je nekaj narobe. Vendar pa Microsoft ne sme samovoljno posegati v te sisteme in nesnage brisati z njih. Izdelali so orodje, ki počne prav to (Malicious Software Removal Tool), a kaj ko ni vključeno v privzeti paket na Windows Update, ki namešča zgolj pomembne, ne pa tudi priporočenih posodobitev. Pravi kavelj 22, torej.