Odklepanje AMD-jevih procesorjev nekoliko okrnjeno

Primož Resman

14. apr 2010 ob 17:15:48

Ko je AMD izdal trojedrne Phenom II procesorje, ni trajalo dolgo, da so nekateri uporabniki odkrili, da jim je mogoče odkleniti še 4. jedro. Podobno se je zgodilo tudi s Phenom II X2 550 (in kasneje 555 ter 545), saj je celotna linija Phenom II zgrajena na štirijedrnih čipih, kjer je odvečno (ali odvečni) jedro zgolj izključeno (to seveda ne drži za šestjedrnike, a še niso dobavljivi). Ko se je celotno zgodbo raziskalo podrobneje, je skupnost prišla do ugotovitve, da je za odklepanje kriva povezava južnega mosta SB750 in procesorja, t.i. ACC (Advanced Clock Calibration), ki naj bi na prvih Phenomih serije 9xxx omogočil boljše navijanje.

AMD se je z odklepanje spopadel odlično, saj so uradno in javno izjavili, da odklepanja ne bodo prepovedali oz. onemogočili. S tem so si brez dvoma naredili brezplačno, dobro reklamo, saj smo v bližnji zgodovini lahko podobno potezo videli le pri Sapphireu, ki je izdal grafično kartico Radeon X800 GTO2. Za slednjo je bilo zagotovljeno, da se bo z zamenjavo BIOSa odklenilo dodatno četverico cevovodov, kar jo je efektivno spremenilo v Radeon X850. Proizvajalci matičnih plošč so podporo odklepanju AMD-jevih procesorjev še nadgradili, saj so v BIOS svojih matičnih plošč pogosto dodali kar funkcijo za odklep (prej je za to skrbela nastavitev ACC-ja), nekateri pa so omogočali celo izbiro, katero jedro se bo odklenilo (na dvojedrnikih).

Odklepanje se bo očitno z izdajo veznih čipovij serije 800 (890GX, 890FX, itd.) končalo, saj so pri AMD-ju povedali, da je ta funkcija odstranjena. Uradni razlog se skriva v uporabnikih, saj se je dobra reklama sprevrgla v slabo. Mnogi, tako končni uporabniki kot trgovine, so kupovali cenejše procesorje, jih odklepali, v primeru nestabilnega delovanja pa krivili kar AMD. Do nestabilnosti pride v primeru pokvarjenega jedra, kar je bil tudi razlog za izdajo trojedrnikov. Slednji so bili sprva zgolj zmanjševanje izgube zaslužka, ker so sicer nedelujoče štirijedrne čipe vseeno prodali in tako zaslužili več, ko če bi jih enostavno vrgli v smeti. Dandanes je prodaja prirezanih čipov nekaj popolnoma vsakdanjega, a je ponavadi poskrbljeno, da se dodatna funkcionalnost ne da odkleniti.

Proizvajalci matičnih plošč so bili sprva nad odločitvijo razočarani, a so našli načine, kako zaobiti manjkajočo funkcijo ACC-ja. Asusove matične plošče že od začetka prodaje podpirajo odklepanje, medtem ko MSI še dokončuje podobno funkcionalnost. V obeh primerih gre za programsko rešitev. Če kupujete Gigabyteovo matično ploščo in želite procesor odkleniti, poskrbite, da bo šlo za drugo revizijo tiskanine (rev. 2.x). Slednje, ki so trenutno edine v prodaji, namreč uporabljajo poseben Gigabyteov čip, ki poskrbi za odklepanje dodatnih jeder procesorja.

Razlogi so torej enaki, kot za odločitev tako Intela, kot AMD-ja, da onemogočita spreminjanje množilnika na svojih procesorjih.