Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Ime Priimek

12. apr 2010 ob 21:54:59

Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test Professional. Tako v .NET Framework 4.0 kot tudi v Visual Studiu je močno izboljšana podpora večnitnemu programiranju: knjižnica Parallel Extensions ponuja enostavne vmesnike (Parallel.For, Parallel.ForEach in Parallel.Invoke) za izvajanje, Visual Studio pa orodja za vizualizacijo in poenostavljeno razhroščevanje paralelnih operacij.

Pomembna novost v Visual Studiu je novi razhroščevalnik Historical Debugger, imenovan IntelliTrace, ki v nasprotju z dosedanjim lahko beleži vse klice funkcij, dogodke ter izjeme in omogoča, da izvajanje programa previjemo nazaj tudi v primeru, da prekinitvene točke niso bile postavljene. Potek programa je moč zajeti in predvajati tudi ločeno, kar bi lahko močno zmanjšalo število poročil o napakah, ki se zaključijo s statusom Not reproducible. Ostalih novosti je izjemno veliko, naj omenimo še nekaj pomembnejših:

Na voljo so tudi brezplačne različice Express in preizkusna verzija različice Visual Studio Professional.