µTorrent znatno hitrejši kot Vuze

Primož Resman

11. apr 2010 ob 10:07:03

µTorrent in Vuze (bivši Azureus) sta brez dvoma najpopularnejša klienta za prenos datotek prek omrežja BitTorrent, ki skupaj (razen na Kitajskem) obvladujeta 75% tržnega deleža. To je zanimivo, saj sta si skoraj popolnoma različna. Vuze je namreč poznan kot požrešen in nekoliko napihnjen klient, ki ga mnogi zasebni sledilniki že prepovedujejo (predvsem zaradi pogostega goljufanja), µTorrent pa nadvse lahkoten klient, kateremu se popularnost le še dviga. Zaupanje v kakovost je izkazalo tudi samo podjetje BitTorrent, ki je µTorrent kupilo in ga naredilo za uradni klient.

Najverjtneje predivdevate, da izbira klienta ne vpliva na hitrosti prenosov vaših datotek. Če je temu tako, se motite, saj je razlika med najpopularnejšima klientoma tudi tukaj precejšna, v povprečju kar 16% v prid lažjemu µTorrentu. To je dognal raziskovalec Marios Iliofotou z univerze v Kaliforniji s pomočjo podjetja Telefonica Research, ki so si ogledali kar 10 milijonov uporabnikov BitTorrenta v lanskem avgustu.

Za začetni vzorec so vzeli 600 najpopularnejših torrentov s Pirate Baya, pri vsakem vzeli enako velik vzorec uporabnikov µTorrenta in Vuzea ter jih razporedili po enakih ponudnikih interneta, da bi odstranili še to spremenljivko. V povprečju je, kot rečeno, µTorrent dosegal 16% višje hitrosti (176 proti 151 kBps) pri prenašanju k uporabniku, medtem ko je v 10% ponudnikih interneta to poskočilo na kar 30%.

Nato so se lotili razvozlavanja te skrivnosti in dognali, da je najverjetnejši krivec za razlike različno upravljanje s soležniki v klientih. Rezultate želijo potrditi še v laboratorijskem okolju ter jo v prihodnje razširiti na ostale, nekoliko manj popularne kliente. Do takrat pa si oglejte rezultate študije iz lanskega leta.

Slo-Tech vam želi kar najhitrejše prenose distribucij Linuxa!