Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

BlueRunner

9. apr 2010 ob 11:35:03

Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v načinu obnašanja uporabnikov. To pa bo vključevalo obsežno modernizacijo in dokočnen prehod na IP tehnologijo. Ericsson v svoji javni objavi, seveda meni, da lahko sam pri temu operaterjem še najbolj pomaga.

Vse to pa se srečuje s poskusi operaterjev (tudi naših - Mobitela in Simobila), da bi z minimalnimi investicijami še naprej opravljali delo na star način, čeprav s tem upočasnjujejo razvoj in se, po mnenju Ericssona, na takšen način odpovedujejo najhitreje rastočemu segmentu mobilnega trga.

Pri temu pa imajo mnenje, da je dostop do interneta samo dodatna in ne bistvena storitev, tudi nekateri uporabniki tega foruma.