DirectX 11 za profesionalce

Primož Resman

8. apr 2010 ob 11:03:49

Na področju potrošniških grafičnih kartic, predvsem namenjenih igranju računalniških iger, je ATI-jeva prednost v obliki nabora modelov in pol-letne prednosti v prihodu na trgu pred nVidio dobro znana. To prednost zdaj razširjajo tudi na profesionalni trg, kjer sicer klasično kraljuje nVidia s svojo linijo Quadro. Govorili smo že sicer, da je ATI nVidio prehitel na področju diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, a je tam zgodba nekoliko drugačna, kot na namizju. Glavna razlika med profesionalnimi in običajnimi grafičnimi karticami se skriva predvsem v višji kakovosti izrisovanja v primeru prvih, medtem ko je strojni del, torej sama kartica, večinoma še vedno skoraj popolnoma enak v obeh primerih.

Zdaj bodo tudi profesionalci, torej uporabniki programov CAD in ustvarjalci v digitalnem svetu, lahko uživali v dobrotah DirectX 11. AMD oz. ATI je namreč predstavil najnovejšo kartico iz družine FirePro, V8800, ki bazira na grafičnem jedru RV870 oz. Cypress XT. Slednje ima 1600 stream procesorjev, samemu jedru pa družbo dela 2 GB pomnilnika, ki teče pri 1,15 GHz (efektivnih 4,6 GHz). Jedro teče pri 825 MHz, vse to pa pomeni, da je kartica nadvse podobna Radeonu HD 5870, s katerim si deli tudi zahteve za napajanje - dva 6-pinska PCIe priključka.

Katica, ki poleg DirectX 11 podpira tudi OpenGL 4.0, najnovejšo specifikacijo predvsem v CAD svetu popularne grafične knjižnice, je mešanica med običajnim in Eyefinity Radeonom HD 5870, saj lahko naenkrat poganja do 4 zaslone prek prav toliko DisplayPortov. V primerjavi s starejšim in $300 dražjim FirePro V8750 (RV770 oz. HD 4870 z 2 GB pomnilnika) oz. nVidiinim Quadro FX 4800 (GT200 oz. GTX 285, gigabajt in pol pomnilnika) se v Mayi, 3ds Maxu in Solidworksu po poročilih HotHardware in PC Perspective obnese opazno bolje, torej je najhitrejša profesionalna grafična kartica. Cena zanjo čez lužo znaša $1500.

Zatorej bodite srečni, da so igričarske kartice cenejše!