Alternativna hlajenja za nova GeForca

Primož Resman

31. mar 2010 ob 08:00:42

Ni več skrivnost, da sta nova GeForcea, GTX 480 in 470, glasna ter nadvse vroča. Mnogi uporabniki računalnikov bi toploto še potrpeli, a je pogosto večja težava hrup, sploh pri majhnih ventilatorjih, ki se vrtijo z visokim številom obratov na minuto. Rešitev se seveda skriva v zamenjavi tovarniškega hlajenja za drugo, zmogljivejšo in pogosto večjo rešitev. Čeprav kartic, osnovanih na jedru s kodnim imenom Fermi, še ni na policah trgovin, to ni ustavilo Thermalrighta in EVGA, da ne bi predstavila svojih rešitev za hlajenje in utišanje najhitrejše enojedrne grafične kartice in njene manj zmogljive sestrice.

Thermalright se bo zadeve lotil obstoječim uporabnikom njihovih izdelkov prijazno, saj bodo pripravili le nov montažni kit za svoje hladilnike Spitfire, HR-03 GTX in HR-03 GT. Novi kiti za montažo naj bi bili dobavljivi že v kratkem, najverjetneje v začetku aprila.

Pri EVGA so se reševanja lotili nekoliko drugače, saj bodo ponudili kar posebno izdajo grafičnih kartic, ki bodo na sebi nosile vodne bloke. Bloka na karticah, ki sta del EVGA-jeve linije FTW, sta delo ameriškega Swiftecha, na področju vodnega hlajenja dobro poznanega imena. Kartici sta priložena po dva priključka v velikosti 1/2 oz. 3/8 palca, s čimer sta pokriti najpopularnejši izbiri premera cevi v vodnih hlajenjih. Da gre za posebno izdajo vodnega bloka vidimo po uporabljeni toplotni cevki. Le-ta povezuje rebra nad napajalnim vezjem s samim vodnim blokom, ki pokriva jedro in pomnilnik. Tako je sam blok mnogo manjši ter enostavnejši za izdelavo.

Skupaj z zmogljivejšo hladilno rešitvijo, ki bo seveda zahtevala obstoječ sistem vodnega hlajenja, pri EVGA obljubljajo tudi višje frekvence, 650MHz, 1300MHz in 3402MHz za jedro, senčilnike in pomnilnik na GTX 470 ter 750MHz, 1500MHz in 3800MHz za jedro, senčilnike in pomnilnik na GTX 480. Že tako visoka cena bo še višja, saj je priporočena maloprodajna cena za GTX 470 FTW v ZDA 500, za GTX 480 FTW pa 650 dolarjev.