Ubuntu odprl svojo spletno trgovino s skladbami

Matej Huš

26. mar 2010 ob 06:50:06

Canonical je ta teden uradno odprl javno beta verzijo Ubuntu One Music Store, kjer bodo lahko uporabniki podobno kot na iTunes Store in Zune Marketplace kupovali in prenašali popularne skladbe z interneta. Za spletno trgovino stoji 7digital, ki ponuja več kot štiri milijone MP3-datotek brez zaščite z DRM, kakovosti 256 kbps ali boljše. Canonical in 7digital sta razvila programsko opremo, ki omogoča integracijo Music Stora z oblačnim Ubuntu One in aplikacijo za upravljanje skladb Rhythmbox.

Uporabniki lahko pred nakupom brezplačno poslušajo 60 sekund vsake skladbe, izbrane pa nato plačajo s kreditno kartico ali PayPalom. Za začetek nabor skladb ni tako velik kot pri večjih konkurentih, poleg tega pa se prilagaja geografskemu položaju kupca. To spet pomeni, da bodo v igri regionalne pravice in omejitve, kar Slovencev ne navdaja s prevelikim upanjem.

Stran ima še nekaj (porodnih?) težav in omejitev. Število prenosov kupljenih skladb je omejeno na tri, tako da jih velja dobro shraniti. Zanimivo je tudi, da privzeta namestitev Ubuntuja ne podpira formata MP3, na kar vas program opozori in ponudi prenos ustreznih dodatkov.