Symbian^3 predstavljen že aprila?

Primož Resman

26. mar 2010 ob 14:35:25

Na spletu so se pojavile slike novega Nokiinega mobilnega telefona, ki ga je mogoče upravljati zgolj prek na dotik občutljivega zaslona. Takoj se je špekuliralo, da gre za nekajkrat že omenjeno Nokio N8, poimenovano tudi N8-00, na kateri naj bi tekel Symbian^3, po Symbian^1 (drugo ime za Symbian S60 5th Edition) in Symbian^2 (odprtokodna različica Symbiana^1) prvi korak k prenovi uporabniškega vmesnika in samega operacijskega sistema.

Na Engadgetu poročajo, da so iz zanesljivih virov izvedeli, da naj bi Nokia mobilni telefon N8 predstavila sredi aprila, čeprav v bližini ni večjih sejmov, povezanih z mobilno tehnologijo. Po drugi strani bi se predstavitev lahko zgodila pred Nokiinim Annual General Meetingom v Helsinkih, ki je srečanje pomembnejših delničarjev Nokie.

Ker se gre Nokia večinoma papirne predstavitve, še ne pomeni, da bomo Nokio N8 lahko kupili že spomladi, saj je bolj verjetno, da držijo napovedi Eldarja Muratzina, ki mu vedno uspe prvemu dobiti celo prototipne izdaje mobilnih telefonov in z izjemno natančnostjo napovedati njihove izide. Eldar je za Nokio N8 napovedal, da naj bi na police trgovin prišla šele jeseni.

Sam aparat ima velik, kapacitivni na dotik občutljiv zaslon, katerega velikost naj bi se gibala med 3,5 in 4 palci, 3,5-mm priključek za slušalke in HDMI izhod. Na zadnji strani se nahaja fotoaparat z 12 milijoni pik in optiko Carla Zeissa, medtem ko naj bi bilo ohišje telefona večinoma iz enega kosa. To pomeni, da se bo baterijo vstavilo s spodnje strani, podobno kot pri HTC-jevem nasledniku Heroja, Legendu.