Hekersko tekmovanje Pwn2Own se začenja

Matej Huš

25. mar 2010 ob 10:38:58

Včeraj se je v Vancouvru začelo vsakoletno tekmovanje Pwn2Own, ki ga organizira TippingPoint Zero Day Initiative (ZDI) in kjer se merijo hekerji pri razbijanju različnih aplikacij in platform. Pravila so enostavna - kdor dobi dostop do sistema, dobi še lepo denarno nagrado; skupni fond je vreden 100.000 dolarjev. Tekmovanje traja do petka.

Včeraj so bili na tapeti Internet Explorer 8, Firefox 3 in Chrome 4 na Windows 7 ter Safari 4 na MacOS Snow Leopardu, medtem ko danes napadajo brskalnike IE7, Firefox 3 in Chrome 4 na Visti ter Safari 4 na Snow Leopardu, jutri pa jih bodo še na Windows XP (oz. Safari na Snow Leopardu). Vsak ranjeni brskalnik zmagovalcu prinese 10 tisoč dolarjev.

Poleg brskalnikov na vdor čaka še kopica mobilnih naprav: iPhone 3GS, Blackberry Bold 9700, Nokia E72 s Symbianom in HTC Nexus One. Tu ena žrtev prinese 15 tisoč dolarjev. Poleg denarnih nagrad najboljši prejmejo še Apple Macbook Pro, HP Envy Beats 15, Sony Vaio in Alienware M11x in potovanje na konferenco DEFCON v Las Vegasu. Firefox, IE, Safari in iPhone 3GS so že padli.