Opera Mini za iPhone oddana v obravnavo

Primož Resman

24. mar 2010 ob 15:41:38

Norvežani so očitno dokončali svoj brskalnik za iPhone, Opero Mini, saj so jo odposlali k Applu, kjer jo bo preverila komisija za izbor aplikacij. Ta bo povedala, ali si brskalnik zasluži mesto v App Storeu, ali krši katero od strogih pravil. Podobno se je zgodilo že leta 2008 (takrat je bila kriva podvojena funkcionalnost Safarija), a tokrat so pri Operi lahko nekoliko bolj optimistični zaradi dogodka izpred enega leta, ko je Apple v App Store dovolil naložiti skupino brskalnikov, osnovanem na pogonu WebKit (slednjega uporabljata namizni različici Safarija in Chrome-a ter tako mobilna, iPhone različica Safarija kot nativni brskalnik na Androidu).

Po besedah Opere je Opera Mini kar šestkrat hitrejša od že tako ali tako hitrega Safarija na iPhone. Za dodatno hitrost je nedvomno kriv Operin sistem, ki je enak za vse Mini različice brskalnika. Preden se spletne strani naložijo pri uporabniku, potujejo prek Operinih strežnikov, kjer se stisnejo tudi na le 10% prvotne velikosti. Iz tega lahko sklepamo, da se razlike v hitrosti nekoliko zmanjšajo na povezavi 3. generacije, še bolj pa z uporabo WiFi-ja. Kot posledica uporabe strežnikov sam brskalnik ne interpretira nobene kode, kar prav tako ni dovoljeno za mesto na App Storeu. Edina težava bi bila torej lahko v podvojeni funkcionalnosti Safarija, a kot rečeno optimizem v tem primeru povzroča prej omenjena potrditev iz lanskega januarja. Pri Operi so postavili celo števec, ki vam pokaže, koliko časa je že minilo od vložitve.

iPhone doživlja tudi izjemen zagon na področju prenosnih igralnih naprav. Leta 2008 je iPhone OS dosegal le 5% tržnega deleža, medtem ko sta Nintendo in Sony držala 75 oz. 20 odstotkov. Lani je Applov delež znašal že 19%, od česar je šlo 5% na račun Nintenda (ki je tako imel še 70% tržnega deleža) ter 9 odstotnih točk na račun Sonyjevega PlayStation Portable, na katerega je tako lani stavilo 11% igričarjev.

V primeru da se v ZDA ne želite vezati v naročniško razmerje z AT&T, da bi kupili iPhone, to lahko sedaj končno storite. Cene so sicer visoke, saj iPhone 3G 8 GB stane 499, iPhone 3GS 16 GB 599, 3GS 32 GB pa 699 dolarjev. Najbolj preseneča dejstvo, da telefoni sploh niso odklenjeni, saj je njihova uporaba še vedno mogoča le na omrežju AT&T, seveda brez jailbreaka in odklepa. Gre morda za čiščenje starih zalog v pričakovanju popolnoma novega modela, ki bi ga lahko ugledali poleti?