Boj z mlini na veter in igre na srečo

Primoz Bratanic

20. mar 2010 ob 00:02:27

Ni še minilo tri tedne od začetka veljave novele Zakona o igrah na srečo (ZIS-C), pa se je Urad RS za nadzor prirejanja iger na srečo že odločil v praksi preizkusiti nove pridobitve s področja cenzure interneta.


Tako ponovno poskušajo omejiti dostop do dveh ponudnikov spletnih stav -- za razliko od prejšnjič (prepoved), tokrat z odločbo. Ponudniki dostopa do interneta naj bi tako v 15 dneh po prejemu odločbe omejili dostop do domen, omenjenih v zgornjem dokumentu. To naj bi storili tako, da bodo na svojih imenskih strežnikih ugrabili (hijack) zgoraj omenjene domene in vračali napačne rezultate. Na popolno nerazumevanje tehnologije kaže že to, da se omejuje dostop samo do domen oblike www.domena.com, ne pa tudi do domena.com ali www2.domena.com, ki bosta skladno s trenutno odločbo lahko še vedno dostopni. Medtem se celoten internet počasi pripravlja na prehod na DNSSEC tehnologijo, ki onemogoča tovrstne Man-In-The-Middle napade.

Poraja se tudi vprašanje smiselnosti tovrstnega ukrepa, saj kar nekaj uporabnikov uporablja alternativne ponudnike DNS strežnikov (npr. Google, OpenDNS), nad katerimi urad nima dejanske možnosti ukrepanja.

Leta 2003 je Inšpektorat za varstvo osebnih podatkov nad tovrstnim poskusom obupal. Tako so po uradni dolžnosti ugotovili, da je takratna odločba, skladno z 3. točko prvega odstavka 279. člena Zakona o splošnem upravnem postopku, nična. Ali je Veliki Slovenski Zid v sedmih letih dovolj napredoval, da temu ni več tako, bomo videli v kratkem.

Koliko časa bo potrebno, da bomo tudi pri nas ugotovili, da je za internetne igre na srečo poleg dostopa do interneta potreben tudi ponudnik plačilnega prometa, kar pa je vsaj pri nas (kot tudi v državah, kjer je tovrstni model že uveljavljen v praksi -- ZDA) bistveno bolj regulirana dejavnost.