Microsoft bo poenostavil shranjevnaje podatkov na Xboxu

Primož Resman

20. mar 2010 ob 11:17:13

Xbox 360 Arcade je najcenejša različica sicer zelo popularne konzole, a ima precejšno slabost, saj ni opremljena s trdim diskom. Na slednjega se pri dražjih različicah shranjuje potek igre ter, pomembneje, razširitve za igre in demo različice, ki jih je mogoče prenesti z Xbox Live. Do sedaj se je težavo shranjevanja na Xbox 360 Arcade reševalo s podatkovnimi karticami, ki pa v uradni različici omogočijo le 512 MB prostora, ki je večinoma uporaben zgolj za shranjevanje poteka igre.

Mnogi se boste verjetno spomnili tudi težav s pomnilniškimi enotami, ki jih je v večjih kapacitetah izdeloval Datel. Slednje je v enem izmed preteklih posodobitev Microsoft onemogočil, saj so bile poleg višje kapacitete tudi cenejše, kar je seveda slabo za prodajo Microsoftovih enot. Težav tako ne bo več, saj bodo uporabniki svoje podatke lahko enostavno shranili na pomnilniške ključke, vključene v enega izmed USB priključkov.

Ker je prodaja samostojnih, uradnih trdih diskov za Xbox še vedno mamljiv posel, so pri Microsoftu napovedali, da bodo omejili količino podatkov, ki jih bo mogoče shraniti na en ključek. Le-ta bo znašala 16 GB, kar pomeni, da odpadejo vsi prenosni trdi diski oz. bodo večinoma neizkoriščeni. Najmanjša velikost USB ključka bo znašala 1 gigabajt, v vsakem primeru pa bo 512 MB zasedla sistemska particija. Preostanek, do 16 GB, bo tako dejansko na voljo za shranjevanje uporabnikovih podatkov, torej kot že rečeno dodatkov, razširitev iger in demo različic iger, shranjevanje poteka igre, slik, filmov, glasbe, itd. Celoten sistem naj bi Microsoft, če se bo držal pobeglih dokumentov, predstavil že v spomladanski posodobitvi programske opreme Xboxa.