Nvidia zanika podkupovanje razvijalcev iger

Matej Huš

12. mar 2010 ob 00:43:34

AMD-jev grafični oddelek ATI je javno obtožil svojega rivala Nvidio, da uporablja nedovoljene prakse za podpiranje in razširjanje svoje programske opreme za pisanje grafičnih pogonov PhysX. Richard Huddy iz AMD-ja je v intervjuju za Thing.co.uk dejal, da Nvidia z razvijalci iger sklepa dogovore, ki razvijalcem prinašajo finančne koristi, če uporabljajo PhysX. Letos je sicer AMD že obtožil Nvidio, da je spreminjala API-je PhysX tako, da ni bilo moč uporabiti vseh jeder na večjedrnih procesorjih. To naj bi počeli zato, da bi bila zmogljivost GeForcea impresivnejša od procesorskega pospeševanja grafike. Nvidia je to zanikala.

Tudi na zadnje obtožbe o podkupovanju je Nvidia odgovorila z odločnim ne. Dejali so, da lahko razvijalcem nudijo sodelovanje inženirjev in umetnikov, če jih potrebujejo za vključitev nekaterih efektov, a da nikakor ne vplivajo na odločitev, ali uporabiti PhysX ali ne. Pogon je tako ključni del igre, pojasnjuje Ashutosh Rege iz Nvidie, da na odločitev o njegovem izboru ne more vplivati nihče razen razvijalcev.

Kaj pa približno 15 naslovov iger, ki so na GeForceih spričo PhysX resnično hitrejši kot na AMD-jevih karticah? Nvidia pojasnjuje, da z razvijalci po potrebi aktivno sodelujejo. Pomagajo jim pri inženirskih poslih, pomagajo jim z umetniki, pogosto gredo kar v studio in z razvijalci preživijo veliko časa ter jim tudi svetujejo. A to ni nič nenavadnega, saj enako počne tudi ATI, dodajajo. Več o tem.