Google Maps tudi za kolesarje

Primož Resman

11. mar 2010 ob 20:55:54

Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi vse kolesarske poti v mestu. Predlagana pot se bo izogibala večjim klancem in bo čim dlje ostala na kolesarjem prijaznih, varnejših cestah oz. kolesarskih poteh. Storitev že lahko preizkusite na večjih ameriških mestih, zanimivo pa je, da pri Googlu niso komentirali izida za mobilne platforme. Glede na pretekle izkušnje z ostalimi načini na Google Maps se bomo lahko še načakali, na nekaterih platformah celo bolj, kot na drugih.