Windows 7 se prodaja odlično

Primož Resman

4. mar 2010 ob 07:20:03

Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo predvsem podjetja, ki še niso prešla na novejši Windows 7. A po besedah Kleina naj bi se to zgodilo že pred koncem leta. Podjetja naj bi množično začela Windows 7 uporabljati še pred koncem leta, približno leto po izidu, trend pa se bo nadaljeval še globoko v prihodnje leto.

Omenimo še, da se je iztekla uporaba brezplačne, pred-prodajne različice Windows 7 RC. Od prvega marca se sistem vsaki 2 uri ugasne, kar se bo nadaljevalo do 1. junija. Po 1. juniju se bo poleg ugašanja izključilo še ozadje namizja, namesto njega pa se bo prikazal napis, da ta kopija Windows 7 ni pristna. Z ugašanjem sistema se delo v vseh odprtih programih ne bo shranilo, kar bo lahko povzročilo izgubo podatkov. Rešitev za to se skriva v namestitvi starejšega operacijskega sistema oz. pristne izdaje Windows 7.