Slike grafičnega Fermija, preimenovanja zahtevali partnerji?

Primož Resman

3. mar 2010 ob 07:50:19

CeBIT bo predvsem na grafičnem področju očitno prinesel dobršno bero novosti, saj bo poleg Radeonov mogoče videti tudi težko pričakovane nVidiine grafične kartice s podporo Direct X 11, poznane tudi pod kodnim imenom Fermi. Pri PC Games Hardware so uspeli poslikati in izbrskati nekaj informacij o prihajajočih grafičnih Fermiji, GeForce GTX 470 in GTX 480.

Napovedi o požrešnosti so bile verjetno resnične, saj je kartica, za katero točen model ni znan, opremljena z enim 6 in enim 8-pinskim napajalnim priključkom, kar pomeni porabo do 300 W, zagotovo pa prek 225 W. Hladilnik je tipičen za današnje grafične kartice in je pretočne narave. Za lažji zajem zraka ventilatorja so luknje izrezane tudi v tiskano vezje. Za prikaz slike bosta skrbela dva priključka DVI in en HDMI. Cena za GeForce GTX 470 naj bi se ob izidu gibala med 300 in 400 Evri, medtem ko naj bi bil zmogljivejši GeForce GTX 480 okrog 200 € dražji s 500 do 600 Evri. V primeru GeForce GTX 480 lahko, glede na slike pakiranja enega izmed partnerjev, pričakujemo gigabajt in pol pomnilnika.

Nekaj več o zmogljivostih, kot je realno-časovni Ray-tracing na novih čipih ter sočasno računanje grafike in fizike, si lahko ogledate tudi v videoposnetku, kjer je v glavni vlogi demonstratorja nVidiin Tom Peterson.

Omenimo še, da je nVidia prejšnji teden na tiskovni konferenci izjavila, da so se preimenovanja grafičnih kartic, kjer iz GeForce 8800 GT izhaja tudi večina serije GeForce 9 ter primerki iz serij GeForce 100 in GeForce 200 (enak grafični čip G92), lotili zaradi pritiskov partnerjev, velikih izdelovalcev računalniških sistemov. Imen sicer niso razkrili, a so med njimi verjetno kar vsi najpopularnejši, ki so za boljšo prodajo enostavno potrebovali nove modele grafičnih kartic. Pri nVidii so sicer zatrdili, da se podobna štorija s preimenovanjem ne bo zgodila nikdar več.