Bo Ubisoftov DRM deloval?

Primož Resman

27. feb 2010 ob 21:20:26

Pred praktično točno mesecem dni smo poročali, da bo Ubisoft pripravil novo protipiratsko oz. DRM zaščito za svoje igre, ki bo za igranje le-teh zahtevala delujočo povezavo na internet tudi ves čas igranja in ne le za zagon. Takrat smo poročali, da bo s tem odpravljena zahteva po vstavljenem optičnem mediju, težav pa naj ne bi bilo več tudi s številom namestitev igre, ki so v nekaterih primerih zdaj omejene na 3. Omenjeno je bilo tudi, da se bodo igre shranjevale v oblak, kar bo omogočalo nadaljevanje igre s kateregakoli računalnika na katerikoli lokaciji, ki ima internet.

Prav zaradi shranjevanja igre in kasneje njenega nalaganja, ko zgodbo želite nadaljevati, boste potrebovali internetno povezavo. Seveda je to nekoliko diskriminatorno do uporabnikov računalnika, ki internetne povezave (še) nimajo, a so takšni dandanes redki. Težava se lahko pojavi drugje, saj je danes veliko ljudi, ki delajo od doma in za to potrebujejo internetno povezavo. Če ta iz kateregakoli razloga pade, ne morejo nadaljevati z delom, torej bi se lahko kratkočasili z igranjem iger. A ne v primeru Ubisoftovih. Še več, če bo prišlo do izpada internetne povezave med igranjem, se bo le-ta enostavno ugasnila.

DRM, ki bo svet ugledal z izidom Assassin's Creed 2, bo po vsej verjetnosti zelo težko razbiti, če sploh. Shranjevanje bi lahko rešili z nastavitvijo lokalnega IP-ja, a če pri Ubisoftu uporabljajo le delček svojih možganov, bodo podatke pred pošiljanjem kriptirali. Razvoj dekriptirnega sistema bi tako vzel največ časa, če ga bo sploh mogoče izdelati, med katerim uporabniki ne bi imeli druge izbire, kot igro kupiti. Tako bi Assassin's Creed 2 lahko prinesel realne in mnogo bolj bajne zaslužke od drugih iger.

Ali pa ga ljudje enostavno ne bodo toliko igrali?