Quake 2 in 3 nativno na Androidu

Primož Resman

27. feb 2010 ob 07:29:07

Čeprav je dandanes primarna platforma za razvoj iger postal iPhone, predvsem zaradi razširjenosti, nekatere bonbončke pobere tudi Android. Z današnjimi zmogljivimi mobilnimi telefoni z velikimi zasloni je bolj ali manj jasno, da so dnevi samostojnim prenosnim igričarskim postajam, kot sta PlayStation Portable in Nintendo DS(i), šteti.

Na napravah, ki za delovanje uporabljajo Android, je zdaj mogoče igrati tudi polnokrvni različici Quake III Arena in Quake 2. Kontrola igralnega lika sicer še ni najboljša, saj razvoj teče šele nekaj dni. Priporočena je uporaba Motorolinega Droida, ki ima fizično tipkovnico, s katero je upravljanje lažje, in ki je strojno dovolj zmogljiv. Namesto miške za merjenje skrbi kar na dotik občutljiv zaslon. Prenos igre na Android ima korenine v različici za Nokio N900, ki je bila nekoliko predelana za delovanje na drugi mobilni distribuciji Linuxa. Na Droidu igra v odprtih prostorih stopnje deluje z 20 do 30 sličicami na sekundo, kar je na meji igrabilnega. Pomembno je poudariti, da se s to različico lahko povežete v katerokoli večigralsko igro z nasprotniki, ki igrajo na običajnih računalnikih.

Omenimo še, da je glede na raziskavo analitične družbe, ki se ukvarja z aplikacijami za mobilen telefone, največji delež brezplačnih aplikacij prav na Android Marketu. Slednjih je namreč kar 57% v primerjavi z 32% za Palm, 25% na App Store, 24% za Blackberry, 22% na Windows Marketplace in le 18% na Nokiinem Ovi Store. Izmed plačljivih sta v povprečju najcenejši trgovini za mobilne telefone Palm in Android, medtem ko so aplikacije najdražje za mobilen telefone z Windows Mobile (v povprečju kar $6,99) in Blackberry (kar $8,26). Android je očitno tudi precej moška platforma, saj je ženskih uporabnic zgolj četrtina. Med lastniki iPhoneov je žensk kar 43%, temu pa tesno sledijo uporabnice Palmovih mobilnih telefonov s 42% uporabniškim deležem.

Bo na NEST-u razpisan poseben turnir kvake z mobilnimi telefoni?