Slovenija 4. v Evropi po deležu dostopa do optike

Primož Resman

27. feb 2010 ob 07:26:19

Po odstotku penetracije FTTH (Fibre to the Home) je na seznamu evropskih držav na prvem mestu Švedsko zamenjala Litva, kjer ima do optične povezave za internet, televizijo in telefonijo dostop kar 18% vseh gospodinjstev v državi. Švedska je tako padla na drugo mesto, kjer ji na tretjem sledi Norveška.

Takoj za stopničkami se nahaja Slovenija, vse tri naštete države, ki se nahajajo za Litvo, pa imajo penetracijo višjo od 10%. Slovenija za Švedsko, kjer ima dostop do optične povezave okrog 12% gospodinjstev, in Norveško, kjer ima dostop okrog 11% gospodinjstev, z 10,5% ne zaostaja veliko. Deseterico zaključujejo Estonija, Danska, Slovaška, Finska, Nizozemska ter Italija, katerim so se konec leta 2009 priključile še Francija, Portugalska, Češka in Bolgarija, ki tako z Latvijo na 11. mestu zaključujejo prvo petnajsterico z 1% penetracijo. Na seznamu tako ni enih izmed najmočnejših držav v Evropski Uniji, Nemčije in Velike Britanije, kjer ima sploh slednja pregovorno zastarelo telekomunikacijsko omrežje.

Čeprav je absolutno število naročnikov največje v Rusiji (kar milijon odjemalcev optične povezave, v primerjavi s 3,5 milijoni v celotni Evropi), Franciji, Italiji in na Švedskem, slednje tepe predvsem velika populacija. Manjše države tako hitreje pokrijejo večji delež prebivalstva, kar se predvsem pokaže na primeru Litve in Slovenije. Raziskavo so pripravili pri Evropskem svetu za optiko na dom (Fibre to the Home Council Europe).