Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Matej Huš

25. feb 2010 ob 07:12:37

Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je milansko sodišče prve tri obtožene obsodilo zaradi kršitve zakona o varstvu zasebnosti, medtem ko so bili pod točko razžalitve oproščeni. To pomeni, da italijansko sodišče šteje zaposlene pri storitvah, ki nudijo uporabnikom nudijo objavljanje svojih stvaritev, odgovorne za vsebine, četudi so sporne posnetke takoj odstranili in sodelovali z organi pregona. Google se bo na razsodbo pritožil. Googlova izjava.

Razsodba predstavlja nevaren precedens za nevtralnost interneta. Doslej so bili ponudniki vsebin varno zatočišče (safe haven), dokler so v razumnem času odgovarjali na zahteve policije in brisali neprimerne vsebine. Italijanska interpretacija zakonov pa pomeni, da so vsi ponudniki vsebin, ki niso ponudniki dostopa do interneta, odgovorni za dogajanje na svojih strežnikih. Evropska unija ima sicer možnost izpodbijati in zavrniti odločitev, v kar je Google trdno prepričan, a grenak priokus ostaja. Bodo strani, kot so YouTube, MySpace, Facebook raje prenehale z delovanjem v Italiji, da se ne bi znašle v navzkrižnem ognju in tvegala življenja svojih zaposlenih?