Strojni protivirusnik

Primož Resman

21. feb 2010 ob 08:58:07

Dandanes je protivirusni program, ki naše mlinčke ščiti pred raznimi okužbami, skorajda obvezen spremljevalec uporabe računalnika, a bi se to lahko kmalu spremenilo. Kaspersky Lab, družbi, poznani po istoimenskem protivirusnem programu, so namreč podelili patent za strojno izvedbo protivirusnika.

V prvotni obliki bi bila to popolnoma ločena naprava, ki bi se priključila med matično ploščo in trdi disk, a so po besedah avtorja patenta, Olega Zajceva, želje družbe, da bi bil protivirusnik vgrajen kar neposredno v trde diske oz. v vodilo SATA. Naprava bi škodljivim programom z branjem celotnega prometa na in z diska onemogočila zapis podatkov nanj, medtem ko bi bila sama bolj ali manj nedovzetna za zlobno kodo, za razliko od programskih protivirusnikov. Za hitrejše delovanje sistema bo poskrbljeno tudi z lokalnim procesorjem in pomnilnikom, kar pomeni, da bosta glavni procesor in pomnilnik računalnika tako imela nekoliko večji odstotek prostih zmogljivosti.

Poleg neodvisnega delovanja bi lahko strojno različico povezali tudi z bolj običajnim protivirusnim programom, kar bi še nekoliko povečalo zanesljivost. Strojna različica sama po sebi naj bi bila po besedah predstavnikov Kasperskyja predvsem učinkovita proti root kitom.