Windows Mobile 6.5 preimenovan v Windows Phone Classic

Primož Resman

19. feb 2010 ob 06:52:30

O sobivanju Windows Mobile 6.5 in Windows Mobile 7 smo govorili že konec avgusta lani, takratne napovedi pa so se izkazale za resnične. S strogimi omejitvami za strojno opremo Microsoft nima druge izbire, kot še vedno prodajati Windows Mobile 6.5 za manj zmogljive naprave, medtem ko bo na novo spisan in preimenovan Windows Phone 7 Series do konca leta predstavil popolnoma nov nabor naprav.

A ker je znamka Windows Mobile izumrla, pravzaprav ni presenečenje, da bo preimenovan tudi Windows Mobile 6.5. Po govoricah naj bi bil Windows Mobile 6.5.3 ob izidu prvih naprav z Windows Phone 7 Series preimenovan v Windows Phone Classic. S klasično izdajo bodo proizvajalci mobilnih telefonov in mobilni operaterji še vedno imeli možnost spreminjati grafični vmesnik operacijskega sistema, kar na Windows Phone 7 Series ne bo mogoče.

Obenem je stari Windows Mobile, poleg primernosti za cenejše in manj zmogljive naprave, preveč pomemben tudi izven trga mobilnih telefonov oz. pregosto vpleten v delovanje marsikaterega podjetja, da bi si Microsoft lahko privoščil odrezati podporo.

Skoraj kot IE6 torej.