Nokia N900 postaja PlayStation, Android na XPerii X1

Primož Resman

7. feb 2010 ob 00:03:42

Nokia je s svojim najzmogljivejšim modelom N900 mnogim hobi hekerjem, ki radi eksperimentirajo s sicer nepodprtimi operacijskimi sistemi in podobnimi projekti, naredila levjo uslugo. Po zagonu Androida in OS Xa na mobilnem telefonu, ki sicer za delovanje izkorišča Maemo, je zdaj Poljaku Tomaszu Sterni uspelo do delovanja pripraviti tudi Sonyjev Sixaxis igralni plošček za PlayStation.

Za to je moral Tomazs na novo prevesti kernel, saj je neposredno vanj dodal podporo za igralne palice in njim podobnim krmilnikom ter običajnim miškam. Sixaxis, ki je sicer namenjen za uporabo s PlayStation 3, na srečo s konzolo komunicira prek standardnega protokola Bluetooth, torej je poleg modificiranega kernela za uporabo potrebno le vklopiti Bluetooth na Nokii. Igralni plošček uporablja za igranje SNES emulatorja, kar Nokio N900, s pomočjo TV-out izhoda, naredi najbolj prenosno igralno konzolo. Celotna navodila si lahko preberete na njegovem blogu.

Čeprav je bil Android na mobilne telefone, ki sicer uporabljajo Windows Mobile, že prenesen, se to še ni zgodilo na SonyEricssonovi Xperii X1. Na XDA-developers, popularnem forumu za vse mobilne telefone, ki jih izdeluje HTC (sem spadata tudi Xperia in Nexus One), teče projekt, kjer se je nekaj uporabnikov odločilo na Xperio prenesti kar najnovejšo izdajo Androida, 2.0.1. Zaenkrat sicer še ne deluje fotoaparat, GPS in Bluetooth, a podpora slednjemu prihaja v kratkem. Na dotik občutljiv zaslon, kot tudi vse ostalo, deluje popolnoma normalno, razen dejstva, da je celoten sistem še vedno nekoliko počasen. Omeniti velja tudi, da sistem teče nativno, torej brez Windows Mobile v ozadju, kot je bilo pogosto v preteklosti. Ponovno si celotna navodila, v primeru da si lastite Xperio, preberite v temi na XDA-Developers.