Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Matej Huš

4. feb 2010 ob 00:26:42

Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem navede ljudi, ki bi jih utegnil poznati, in bralca je presenetilo to, da so bili na seznamu tudi ljudje, ki jih njegov kolega ni poznal. Kako je Facebook vedel, s kom se v resničnem življenju druži?

Tovrstne podatke seveda zbira s pomočjo registriranih uporabnikov. Ti lahko uporabijo mobilno aplikacijo za iPhone, ki ponudi prenos vseh v telefonskem imeniku shranjenih kontaktov (s telefonskimi številkami in e-naslovi) na Facebook. Poleg tega Facebook pri ustvarjenju novega profila uporabniku ponudi, da mu preišče elektronski predal z namenom predlagati mu prijatelje, ki že uporabljajo Facebook. Odveč je omeniti, da si pajek, ki preleze pošto, zapomni prav vse naslove, vključno z neuporabniki. Pričakovati je tudi, da podatke zbirajo še na druge načine - na primer s shranjevanjem ključni besed pri iskanju (prijatelji pač pogledajo, ali imajo njihovi znanci že Facebook ali še ne). S kombinacijo vseh teh metod lahko Facebook izdela zelo dobro drevo poznanstev tudi za ljudi, ki ga nikoli niso uporabljali. To pa je strašljivo.