Odklop interneta zaradi zlorabe prek nezaščitene brezžične povezave

Matej Huš

2. feb 2010 ob 12:02:29

Ponudniki dostopa do interneta si vse bolj prizadevajo postati internetna policija, ki bo lahko kar sama določala, kdo je kršil avtorsko pravo in si ne zasluži dostopa do interneta. Kaj to v primeru pomanjkljivo izvedenega postopka pomeni za nedolžne uporabnike, ilustrira naslednji primer.

53-letna Cathi Paradiso je zaposlena kot tim. tehnični izvidnik, ki išče dobre kandidate za IT-delovna mesta in jih priporoči podjetjem (technical recruiter). Za svoje delo, ki ga opravlja od doma, nujno potrebuje internetni dostop, zato je bila nemalo jezna, ko jo je njen ponudnik dostopa do interneta Qwest Communications obvestil, da je njen priključek začasno onemogočen. Razlog je bil nelegalni prenos 18 filmov in TV serij s spleta.

Problem je, da Cathi Paradiso s spleta nikoli ni kradla filmov. Čim bolj je Qwestu dopovedovala, da so storili napako in da je kaznivo dejanje zagrešil nekdo drug, tem bolj trmasto so vztrajali pri svojem. Zgodba se je razrešila šele, ko je posredoval CNet. Qwest je raziskal primer in ugotovil, da je nekdo zlorabil nezaščiteni internetni priključek Cathi Paradiso.

Qwest pravi, da so se obtožbe na račun Paradisove kopičile tri mesece, da so jo večkrat opozorili o nelegalnem početju in da so šele kot skrajni ukrep uporabili odklop. Mark Ishikawa, izvršni direktor podjetja BayTSP, ki ima sisteme za odkrivanje nelegalnih prenosov in ki je tudi prijavilo Paradisovo, zatrjuje, da so tovrstne napake izredno redke. Hkrati polemizira o zanimivi dilemi: je pravično kaznovati nekoga, ker ni dovolj tehnično vešč, da bi zaščitil svoje brezžično omrežje, ki ga nato nekdo zlorabi. Dejstvo je, da če se želijo ponudniki dostopa do interneta igrati policijo, bodo morali mnogo temeljiteje preiskati indice in obtožbe pred ukrepanjem.

To Paradiso, the customer-service representative from Qwest Communications on the phone with her could have been speaking Slovenian for all the sense it made.