E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

Matej Huš

31. jan 2010 ob 10:51:36

Amazonovi kupci so v petek presenečeni opazili, da so iz njihovega nabora prodajnih artiklov skrivnostno izginile vse e-knjige založnika Macmillan, ki je eden največjih v ZDA. Ker za izginotje nihče ni podal uradnega razloga ali pojasnila, na spletu že dva dni špekulirajo, kaj je bil povod za to odločitev.

The New York Times se sklicuje na vire blizu podjetja in poroča, da je ta poteza zadnja eskalacija v sporu med Amazonom in založniki, ki traja že leto dni. Macmillan naj bi od Amazona zahteval, da dvigne ceno elektronskih knjig z 9,99 na 15 dolarjev, s čimer se Amazon ni strinjal. Macmillan je nedavno podpisal tudi pogodbo z Applom, ki mu omogoča prodajo e-knjig v okviru iBooks. Apple namreč založnikom pušča več svobode pri določanju cen, medtem ko Amazon trmasto zahteva, da se novosti prodajajo po 9,99 dolarja.

Na prvi pogled se zdi, da gre za reprizo boja med Universal Music ter kasneje NBC Universal proti iTunes. Zgodba je tu podobna: ponudnik vsebine si želi več nadzora nad svojim izdelkom in več denarja za svojo vsebino, pri čemer se mora zoperstaviti storitvi, ki ima prevladujoč tržni delež. Zadnji primer se je končal kompromisno - Universal in NBC sta si izborila fleksibilnejše določanje cen, iTunes je dobil glasbo brez DRM-ja in več TV-vsebin.

Situacija to pot je podobna, a še zdaleč ni identična. Macmillan ima namreč povsem realno možnost prebegniti ekskluzivno k Applovemu iBooks, kjer je priporočena cena prav 15 dolarjev. Če Amazon pristane na zvišanje cene, bi pravzaprav samega sebe ustrelil v nogo, saj bi na ta način pridobili vsi razen njega. Založniki dobijo več denarja, ponudba pri iBooks pa se izenači z njimi. Vojna se šele začenja, tako da bo njeno nadaljevanje sila zanimivo spremljati.