Nexus One tudi uradno predstavljen

Primož Resman

6. jan 2010 ob 02:34:24

Google včeraj v kalifornijske Mountain Viewu, kjer imajo svoje oporišče, ni predstavil tabličnega računalnika, niti še ni znano, če bodo kupili Motorolin oddelek za mobilne telefone. Zato pa so predstavili verjetno najbolj težko pričakovan mobilni telefon z operacijskim sistemom Android, svoj Nexus One. Tekom predstavitve so sicer trdili, da gre za popolnoma HTCjev telefon, ki so mu iz marketinških razlogov zgolj posodili svoje ime. Povedali so še, da to ne bo zadnji telefon z njihovim imenom.

Na predstavitvi niso pokazali skoraj nobenih novosti na aparatu oz. v operacijskem sistemu, saj smo večino stvari o aparatu že vedeli iz raznih predogledov. Razkrili so npr. namen treh zlatih kontaktnih točk na spodnji strani telefona, poleg USB priključka in mikrofona. Uporabljali se bodo za povezavo z zunanjim mikrofonom in daljinskim upravljalnikom ter bodo po vsej verjetnosti povezani z že napovedanim dokom. Znano je tudi, da ima telefon kar dva mikrofona, drugega na zadnji strani, s katerim zaznava okoljski šum in ga nato, v dobro sogovornika, odstrani.

Razkritih je tudi več pogojev za nakup, poleg že potrjenih. Kot vemo telefon v ZDA stane 530 dolarjev brez naročnine oz. $180 pri okrog $80 mesečnih stroških pri T-Mobile, poleg tega pa bodo spomladi WCDMA različico dobili tudi pri Verizon Mobile, istočasno z Vodafone, ki bo Nexusa predstavil Evropi. Cena naj bi bila v tem primeru po nekaterih informacijah z naročnino okrog 200 € oz. še prej, že v nekaj tednih, 450 € brez naročnine. Prebivalci Združenega Kraljestva, Hong Konga in Tajvana, poleg Američanov, različico brez naročnine lahko kupijo že zdaj, saj so bili vključeni v testno skupino. Cena znaša ZDA enakih $530, seveda brez stroškov uvoza.

Pri Googlu razmišljajo tudi o vključitvi podpore večim dotikom hkrati v brskalniku in Google Maps, ki je sicer del svetovnih modelov (ne pa ameriških, gre le za enostavno programsko spremembo), razjasnili pa so še, da je Android 2.1 še vedno del Eclairja, torej še ne moremo govoriti o nasledniku, poznanim pod kodnim imenom Flan. Omenimo še, da so se domislili tudi nove kategorije za Nexus One, ki naj tako ne bi bil smartphone, temveč superphone zaradi svojega velikega, 3,7 palčnega zaslona in 1 GHz Snapdragonovega procesorja. Nekoliko razširjen test si lahko preberete tudi na Engadget.