Skulltrail '2'?

Primož Resman

5. jan 2010 ob 01:47:43

Skulltrail je bil pred izidom procesorjev iz serije Core ix sveti gral vseh navijalcev in sestavljavcev (pre)hitrih sistemov ter je bil v kar nekaj primerih izbran za podiranje raznih svetovnih rekordov. Tem sicer ni bil pretirano dobro prilagojen, zaradi uporabe strežniškega veznega čipovja (skupaj z dvema nVidiinima čipoma NF200, ki sta skrbela za podporo SLI) in FB-DIMM pomnilnika, a je uporaba dveh hitrih štirijedrnih procesorjev v dobro paraleliziranih aplikacijah vseeno prinesla prednost.

Najbolj je prvotni Skulltrail tepla arhitektura procesorjev in veznih čipovij, ki so takrat med seboj še vedno komunicirali prek vodila FSB (procesorski ležišči med seboj, v nekaterih primerih pa lahko tudi posamezni jedri v procesorju), saj je Intel svojo implementacijo vodila Hyper Transport (pri AMDju predstavljen že s prvimi Opteroni in Athlon 64), QuickPath Interconnect, predstavil prav s procesorji Core i7 in Xeoni na ležišču LGA-1366. Slednje je pravzaprav, podobno kot LGA-771, primarno namenjeno strežnikom in delovnim postajam ter tako podpira dvoglave sisteme. To nameravajo izkoristiti pri EVGA, kjer naj bi pripravljali matično ploščo z dvema ležiščema LGA-1366, prijazno navijalcem.

Več podrobnosti bomo ugledali že v nekaj dneh, na CES 2010, a se ve, da bosta ležišči povezani z veznim čipovjem Tylersburg, ki bo v tem primeru poimenovan Intel 5500 (oz. 5520) namesto X58, saj slednji uradno ne podpira dveh procesorjev. Za delovanje matične plošče bo potrebno uporabiti tudi z veznim čipovjem združljive procesorje, Xeone serije 5500. Pri paru slednjih se bo vsak napajal preko 8-faznega digitalnega napajalnega sistema in bo imel svojo banko do tro-kanalnega pomnilnika s 6 režami. Skoraj zagotovo lahko pričakujemo vsaj SLI certifikacijo, če ne že enega (ali več) čipov NF200.