Za silvestrovo modra luna in mrk

Matej Huš

31. dec 2009 ob 21:30:44

Če boste danes ponoči na silvestrovanju kje na prostem in vam pogleda v nebo ne bodo zakrivali oblaki, se splača poiskati luno. Redko se namreč primeri, da lahko prav ob izteku starega leta na nebu opazujemo še kakšen zanimiv astronomski pojav. Danes smo priče kar dvema in oba sta povezana z luno.

Danes je polna luna in to ne kar vsakršna, marveč gledamo tako imenovano modro luno. Lunin cikel traja 29,53 dneva, medtem ko povprečni koledarski mesec traja 30,4 dneva. To pomeni, da vsak mesec vidimo vse lunine mene, ki pa so en ali dva dneva hitreje kot pretekli mesec. Tako se približno vsakih 2,7 leta primeri, da se v enem koledarskem mesecu pojavita dve polni luni - drugo imenujemo modra luna (obstaja še nekaj drugih definicij, tale je koledarska). Ker je bila decembra polna luna že 2. decembra, je današnja modra. Zanimivo, v Aziji je Luna vzšla 1. januarja po lokalnem času, zato bo modra luna tam šele druga januarska (fenomen je namreč povsem koledarski).

To pa še ni vse, saj se bo danes ponoči zgodil tudi delni lunin mrk, ki bo viden iz Evrope, Afrike in Azije. Mesec bo večidel potoval skozi Zemljino polsenco, sence se bo dotaknil le za vzorec. Mrk se je pričel ob 18.17 po slovenskem času, vrhunec pa dosega prav zdaj.