Sapphireovi Radeoni HD 5770 okrnjeni

Primož Resman

26. dec 2009 ob 11:22:00

Čeprav se je pripetljaj zgodil Sapphireu, je to že drugič, da je bila ATIjeva grafična kartica na tržišče poslana z napačnim BIOS-om, ki je nekoliko okrnil zmogljivosti. Prvi primer se je zgodil z Radeon HD 4830, kjer so ATIjeve testne kartice na izbranih računalniških straneh dobili opremljene z BIOS-em, ki je onemogočil 240 stream procesorjev ter jih tako delujočih pustil 560 namesto 640. 400 takšnih primerkov, ki jih je izdelal HIS, je prišlo tudi na police trgovin, podobno kot sedaj.

Težave tokrat povzroča Sapphireov Vapor-X HD 5770. Na policah trgovin se je znašla, tokrat očitno nekoliko večja, serija kartic, ki ima namesto 800 delujočih 720 stream procesorjev, medtem ko so identifikacijska oznaka ter frekvence enake ostalim primerkom. To so skupaj z nesrečnimi uporabniki, ki so si specifikacije kartice ogledali v GPU-Z, potrdili pri TechPowerUp ter ugotovili, da se težaven BIOS ponaša z datumom izdaje 3. decembra 2009. Zaenkrat je edina rešitev, za tiste ki si to drznejo, zamenjava s starejšo različico, ki je na voljo na TechPowerUp. Zamenjava BIOSa na grafični kartici je zelo nevarno početje, zato, če ste eden izmed nesrečnikov z manj zmogljivim primerkom in ne zaupate 100% v svoje sposobnosti, kartico raje vrnite v trgovino oz. za pomoč poprosite nekoga, ki zamenjavo zna opraviti.

Sapphire zaenkrat še ni sestavil zadovoljivega odgovora (prva uradna izjava je razočaranje in nekakšno izmikanje), pričakuje pa se, da bodo predstavili novo različico BIOS-a.