Hlajenje pod -40 C tovarniško

Matej Huš

10. dec 2009 ob 07:37:22

Navijalci računalniških komponent vedo, da je za dobro navitje nujno potrebno tudi dobro hlajenje. Načinov za doseganje nizkih temperatur je nešteto, odvisno od naše zagnanosti in potreb. Nekateri se zadovoljijo z menjavo tovarniškega hladilnika, drugi brusijo in polirajo svoje bakrene hladilnike ter jih mažejo z najboljšimi srebrnimi pastami, tretji uporabljajo vodno hlajenje ali Peltierjeve elemente, iskalci ekstremov pa polijejo po računalnikih nekaj litrov tekočega dušika.

OCZ je priskočil na pomoč navijalcem, ki jim slogan Napravi sam ne diši, a bi kljub temu želeli svoj procesor poslati v arktične razmere. Sestavili so sistem Cryo-Z, ki se pritrdi na matično ploščo in s pomočjo faznega prehoda freona hladi procesor na mrzlih -40 do -55 °C. Vse skupaj je izdelano z mislijo na prijaznost uporabnikom, tako da so vsi hladni deli izolirani, da ne bi kondenz poškodoval komponent. Zraven je tudi grelni element, ki se pritrdi na zadnjo stran matične plošče in poskrbi, da se kondenz ne nabira niti tam.

Hladilnik je ogromen (46 cm x 21 cm x 25,6 cm) in masiven (26 kg), tako da za namestitev potrebujete posebno prilagojeno razširjeno ohišje. Poveže se na matično ploščo, tako da nadzoruje vse temperature. Pred zagonom ohladi sistem na -30 °C in šele nato pripusti uporabnika k računalniku, prav tako pa ob presegu 70 °C samodejno izključi računalnik. Igračka stane 380 dolarjev in se pritrdi na ležišča AM2, LGA 775, LGA 1366 in LGA 1156.