PayPal lastno e-sporočilo zamenjal za lažno

Matej Huš

5. dec 2009 ob 00:34:37

Banke in druge finančne institucije svoje uporabnike pogosto opominjajo, naj bodo pri branju elektronskih sporočil, ki naj bi izvirala iz teh ustanov, skrajno pazljivi. Povsem mogoče je namreč, da se kakšen zlikovec izdaja za banko (tako imenovano ribarjenje) in da želi uporabnika naplahtati v razkritje svojih osebnih podatkov. Običajno je prvi alarm vključitev hiperpovezav v besedilo sporočila, ki navadno ne vodijo tja, kamor bi pričakovali. Zato je dobra praksa, da banka uporabnika pozove, naj se prijavi na njihovo stran, pri čemer pa mora ta naslov vtipkati sam ali ga izbrati iz svojih zaznamkov.

Nekdanji Microsoftovec Randy Abrams kaže, kako pomembno je pisati dobra sporočila. PayPal je pred kratkim poslal sporočilo, ki je bilo preveč podobno raznim primerkom ribarjenja, saj je vsebovalo direktno povezavo na stran. Na to nepazljivost je Abrams PayPal opozoril, ki pa se je odzval precej posrečeno. Namesto da bi priznali, da je njegov pomislek upravičen, so mu poslali odgovor, da primer ribarjenja (ki to sploh ni!) že preiskujejo. Roko na srce, zelo verjetno gre za avtomatiziran odgovor, a ironija je poetična. Še zlasti, ker povsem legitimna sporočila bank še vedno mnogokrat vsebujejo hiperpovezave, kar je praksa, ki bi jo veljalo izkoreniniti, dodaja Abrams.

Nauk te zgodbe: Na finančne strani se prijavljajte samo, če ste naslov vtipkali sami, če pa ste nanje prispeli od kod drugod, raje ne.