Nokia obljublja prenovo vmesnika Symbiana

Primož Resman

3. dec 2009 ob 13:03:51

Največji minus Symbiana S60 5th edition, namenjenega mobilnim telefonom z zaslonom, občutljivim na dotik, je brez dvoma uporabniški vmesnik, ki je pogosto nekoliko neintuitiven ter eden izmed slabših v industriji. Prav vmesnik je tudi razlog za slabše ocene Nokiinega paradnega konja, N97, ki ima sicer zmogljivo strojno opremo in enega izmed najboljših rezistivnih zaslonov na dotik. Slabosti se zaveda tudi Nokia, ki že razvija rešitev.

Na Nokia Capital Market Day, ki je priložnost za dobrikanje potencialnim (in obstoječim) partnerjem oz. investitorjem, so močno oglaševali prav dejstvo, da za leto 2010 pripravljajo temeljito prenovo grafičnega vmesnika Symbian S60 5th, ki naj bi jih pripeljala v korak s časom ter ob bok ponudbam iz Cupertina (iPhone), Androidu, webOSu ter HTCju s svojim vmesnikom Sense. Kot so povedali sami, s prenovo računajo, da bodo vmesnik popeljali na višjo stopnjo, glavna točka vseh razgovorov in predstavitev pa je prav 'izboljšava uporabniškega vmesnika'.

Prenovljen grafični vmesnik, ki si ga brez dvoma želi večina uporabnikov, naj bi v prihodnjem letu izšel v dveh delih, vsak v svoji polovici leta. Ob drugi polovici nadgradnje (v drugi polovici leta 2010) bomo ugledali tudi izid prvega z Maemo 6 opremljenega mobilnega računalnika (naslednik Nokie N900?). Vsem, ki so upali pohod Maema in ukinitev uporabe Symbiana, je tako treba razkriti slabo novico, da je bila to edina omemba Maema v celotnem dnevu, po drugi strani pa so napovedali obilico novih naprav, opremljenih s fizično QWERTY tipkovnico oz. le z zaslonom na dotik. Nekoliko več si lahko preberete tudi v poročilu na All About Symbian.