Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

Primož Resman

26. nov 2009 ob 21:47:57

Mininova je bila do danes poznana predvsem kot dokaj popularna stran, ki je gostila datoteke torrent, s katerimi je bilo mogoče, sicer nelegalno, na svoj računalnik prenesti televizijske serije, filme, glasbo, igre in ostale večinoma avtorske vsebine, ki jih je sicer treba kupiti. A z današnjim dnem se je to spremenilo, saj so se vodilni možje Mininove uklonili Utrechtskem sodišču ter ukinili nelegalni del ponudbe. Dejanje je posledica razsodbe iz avgusta, ko je sodišče v nizozemskem Utrechtu prepovedalo nalaganje datotek torrent določenih naslovov (vsa avtorska vsebina, ki ni legalno prosto dostopna) ter nekaterih, ki so le-tem podobni.

Od Mininove je tako ostala le senca stare različice, a je za razliko od nekaterih drugih zaprtih torrent strani to še veliko. Že v letu 2007 so zagnali Content Distribution service, s katerim založbam oz. lastnikom avtorskih vsebin omogočajo, da z datotekami torrent enostavno in brezplačno dosežejo velik krog publike. Ker so na ta servis naložene torrent datoteke popolnoma legalne, ni pravnih razlogov, da bi ga zaprli. Pri Mininovi so se še pohvalili, da je ta servis že dokaj razširjen, kar so podkrepili tudi z nekaterimi imeni - svojo glasbo je na njem brezplačno ponudila danska skupina Silence is Sexy (za kar so v letu 2009 dobili tudi nagrado Interactive Award na evropskem festivalu glasbe, ki ga organizira nizozemski Noorderslag), prav tako danska televizijska postaja VPRO pa je prek servisa omogočila brezplačen ogled svojih dokumentarcev.

Bo torrentanje postalo podobno preprodajanju drog v temačnih uličicah, kjer bodo ponudniki skrite strani, katerih življenjska doba bo kratka?