Radeon HD 5970 res prijazen navijanju

Primož Resman

23. nov 2009 ob 08:30:04

Že ob predstavitvi se je veliko govorilo o AMDjevem oz. ATIjevem nagovarjanju, da naj sveži lastniki nove najhitrejše grafične kartice, Radeona HD 5970, iz nje iztisnejo čim več s pomočjo navijanja, saj naj bi bila za to narejena. Zdaj so pri ATIju bolj na široko razložili, na kaj so ciljali.

Med razvojem kartice so se znašli pred razpotjem - loviti mejo porabe 300 W ter uporabiti en 8-pinski in en 6-pinski priključek ali iti do konca in porabo omejiti nekje pod 400 W. Odločili so se za srednjo pot, saj ima kartica največjo porabo, glede na specifikacije, 294 W, uporablja različna PCIe priključka, ki poleg reže uradno zmoreta dovesti 300 W energije, a so uporabili komponente z močnejše, 400 W različice. Poleg močnejšega napajalnega sklopa, ki podpira programsko spreminjanje napetosti (neposredno iz operacijskega sistema Windows, seveda s posebnim programom) so uporabili tudi predtestirana jedra, hladilnik pa je zmožen odvesti do 400 W toplote.

Po besedah Devona Nekechuka, vodje razvoja Hemlocka, je kartica podobna AMDjevim procesorjem iz serije Black, ki imajo odklenjen množilnik. So idealno orodje za navijalce, ki ima meje nekoliko dvignjene. Edina omejitev zanje je tako napajalnik oz. njegovi napajalni kabli. Z dodatnimi 100 W, ki se pretakajo prek 14 žic, se ti lahko pregrejejo, če niso dovolj debeli. A za ekstremne navijalce je to le ena od mej, ki jih presežejo dnevno.

Pri ATIju so povedali tudi, da skupaj s TSMCjem delajo s polno paro, da bi zagotovili čim več izdelkov iz serije Radeon HD 5000 za predbožično obdobje. Potrdil je tudi upad zalog v novembru, ki se bo končal v decembru. Če jim uspe, bodo imeli na široko odprta vrata v uspeh, saj nVidia nima izdelkov, s katerimi bi lahko konkurirala.